BTW uitleg

Wat is BTW nu precies? En waar dient BTW nu voor? Op deze pagina leggen we het allemaal uit.

Wat is btw?

Btw is kort gezegd de belasting welke je betaalt over je omzet. Oftewel btw is een omzetbelasting welke wordt geheven bij de levering van een product of dienst. BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Iedereen krijgt met btw te maken omdat op elk product die je koopt (of dienst welke je afneemt/inhuurt) er btw betaald moet worden. De verkoper moet deze BTW op een product of dienst dus afdragen aan de belastingdienst.

Kost btw je winst?

Om hier heel kort op de antwoorden is dat nee. Btw kost je geen winst en heeft daardoor geen invloed op je omzet of winst. Als je een btw-plichtig ondernemer bent, telt namelijk alleen het bedrag exclusief btw. De btw die je verplicht op je product of dienst heft draag je af aan de Belastingdienst.

Daarnaast kijk je als btw-plichtig ondernemer bij je inkoop ook alleen maar naar de prijs exclusief btw. De btw welke je namelijk op je inkoop betaalt kan je in de meeste gevallen weer terugvorderen van de Belastingdienst. Ook wel bekend als “aftrek van voorbelasting”. Dus heel simpel gezegd ben je een doorgeefluik als het gaat om btw, bij je inkoop betaal je btw en vorder je deze weer terug. En bij je verkoop reken je btw en draag je dit weer af.

Worden je diensten duurder door btw?

Hier is het antwoord verschillend en kan ja zijn maar ook nee. Voor de afnemer van je diensten (mits deze btw-plichtig is) wordt niets duurder. Btw-plichtige afnemers kunnen namelijk de btw welke jij rekent op je diensten weer terugvorderen en daardoor is het antwoord voor hen op de vraag nee. Het wordt een ander verhaal wanneer je afnemer een particulier, stichting of vereniging is. Deze kunnen namelijk geen btw terugvorderen en daardoor is het antwoord op de vraag voor deze groepen ja.

Waarom ondernemers onderling toch btw moet rekenen?

Je zal ook wel denken waarom moeten ondernemers onderling dan toch elkaar btw rekenen terwijl je het ene moment de btw weer kan terugvorderen en het andere moment de btw weer moet afdragen. Is dat niet heel veel extra werk?

Dit is alleen maar zo ingeregeld door de Belastingdienst om grip op te zaak te houden! Iedereen moet btw betalen en daarna bepaald de Belastingdienst wie de btw wel terug kan vorderen en wie de btw moet betalen. En daarnaast is het ook heel simpel gezegd een inkomstenbron voor de overheid. Want je snapt natuurlijk wel dat als jij iets inkoopt dit vaak tegen een lager tarief gebeurd dan wanneer je iets verkoopt. En dat betekend dus dat je een lager btw bedrag kan terugvorderen maar een hoger btw bedrag moet afdragen. En dit verschil is dus het verdienmodel voor de overheid.

Geschiedenis van btw

Hoewel de meeste mensen meer een hekel aan btw hebben is de btw in Nederland toch al ingevoerd per 1 januari 1969. In Belgie is de btw ingevoerd sinds 1 januari 1971. En bijvoorbeeld in Duitsland is tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 de btw plicht weer ingevoerd om de stijgende oorlogsuitgaven te dekken. Op dit moment wordt btw toegepast in 136 verschillende landen in de wereld, waaronder het meeste Europese landen zijn.

Btw tarieven

Wil je meer weten over de verschillende btw tarieven welke gelden in bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland? Neem dan een kijkje of onze BTW tarieven pagina.

Nu na het doornemen van al deze BTW uitleg ben je weer helemaal op de hoogte van BTW.

Wil je gebruik maken van onze btw bereken tool? Klik dan hier om daar gebruik van te maken.

btw uitleg